Wat is kunstzinnige therapie?

Kunstzinnige therapie is een therapievorm waarbij, naast het voeren van therapeutische gesprekken, gewerkt wordt met kunstzinnige middelen. De therapie is gebaseerd op de antroposofische levensbeschouwing. In de antroposofie wordt steeds gestreefd de gehele mens te betrekken in het genezingsproces en een klacht niet als een op zichzelf staand probleem te behandelen. Ziekte en problemen kunnen, vanuit deze zienswijze, benaderd worden als een onderdeel van ieders eigen ontwikkelingsweg. Het streven is dan ook dat je niet weer "de oude" wordt, maar dat je "beter" wordt.

Kunstzinnige therapie verschilt wezenlijk van gewoon tekenen, schilderen en boetseren. Enerzijds worden andere technieken gebruikt, zoals dynamisch tekenen, nat-in-nat schilderen of boetseren met grijze rivierklei. Anderzijds gaat het in de therapie niet om het resultaat van de werkstukken, maar is het ontstaansproces en wat daarbij beleefd wordt, het belangrijkste.

Naast de heilzame effecten die van de therapie uitgaan kan zij, door de ontspannende en inzichtverhogende werking, een gezond tegenwicht bieden aan ons hectische bestaan en zo helpen overspanning en burnout te genezen en/of te voorkomen.